Zijn er tekenen als het lichaam niet voldoende omega-3 binnenkrijgt?
Bij sommige ziekten kan men uitgaan van een omega-3 tekort, en het ziekteverloop kan worden verlicht door de inname van omega-3 vetzuren. Over het algemeen wordt het Westerse dieet in verband gebracht met een omega-3 tekort. Directe signalen worden vaak niet echt opgemerkt omdat ze al deel uitmaken van het dagelijks leven en mensen eraan gewend zijn geraakt om ermee te leven (slaapproblemen, concentratiegebrek, spijsverteringsproblemen, enz.). Bovendien kunnen veel auto-immuunziekten worden veroorzaakt door een tekort aan omega-3 vetzuren, ook al zijn er daarvoor geen merkbare veranderingen in het lichaam opgetreden.
Hoe kan het lichaam aangevuld worden met omega-3?
De beste methode blijft de klassieke manier: door het eten van veel vis, zoals makreel, zalm of haring. Maar zoals uitgelegd bij de vraag “Hoeveel omega-3 bevat vis?”, zou je dagelijks 100 g haring, 250 g zalm of 1,5 kg forel moeten eten om voldoende omega-3 (2 g per dag) binnen te krijgen. Een andere bron van omega-3 is lijnzaadolie en andere plantaardige bronnen. Echter, mariene omega-3 vetzuren (EPA/DHA) worden als effectiever beschouwd dan plantaardige omega-3 vetzuren (ALA). Het menselijk lichaam kan slechts een klein percentage (0,5 – 10,0%) van ALA omzetten in EPA en DHA.
Hoeveel omega-3 bevat vis?
Het omega-3 gehalte in vis hangt af van de soort. Haring bevat ongeveer 2 g omega-3 per 100 g. Dit maakt haring een goede natuurlijke bron van omega-3 vetzuren. Tonijn, zalm en makreel zijn ook rijk aan omega-3 vetzuren, hoewel er ongeveer 250 g zalm nodig is voor 2 g omega-3. Bij andere conventionele vissoorten is het omega-3 gehalte vrij laag. Je zou bijvoorbeeld 1,5 kg forel moeten consumeren om 2 g omega-3 op te nemen.
Is het mogelijk om voldoende omega-3 via het dagelijks dieet binnen te krijgen?
Ja, in theorie is het mogelijk. Je zou echter grote hoeveelheden van bepaalde voedingsmiddelen moeten consumeren. Realistisch gezien is dit slechts haalbaar voor zeer weinig mensen. Om de aanbevolen dagelijkse inname van ongeveer 2 g omega-3 vetzuren te garanderen, zou je dagelijks ongeveer 100 g haring, 150 g tonijn, 250 g zalm, 300 g makreel, 1,5 kg forel of 3 kg kabeljauw moeten eten.
Waar moet ik op letten bij het gelijktijdig innemen van omega-3 vetzuren en bloedverdunners?
De werking van bloedverdunners kan worden versterkt door omega-3. De onderlinge versterking hangt af van het type en de dosering van de gebruikte middelen. In dit geval moet je advies inwinnen bij je arts.
Welke omega-3 olie moet ik nemen?
Bij het kiezen van een geschikte olie zijn de verhoudingen tussen EPA en DHA belangrijk. EPA speelt vooral een rol bij de regulering van ontstekingen en DHA is essentieel voor cognitieve functies en zenuwgezondheid. Beide vetzuren zitten in alle oliën, maar in Omega-3 Total zit relatief meer EPA, en in Omega-3 Vegan en Omega-3 Arktis meer DHA.
Afhankelijk van het doel:
– Stofwisseling, hart, reuma, allergieën, enz. (chronische ontstekingen) → Omega-3 Total
– Dementie, ADHD, hersenontwikkeling bij zwangerschap → Omega-3 Vegan of Arktis
Maar het belangrijkste is dat elke klant zich goed voelt bij het product. Het gaat immers ook om smaak, prijs of een plantaardig dieet. Bij twijfel geven we graag persoonlijk advies:
📞 030 555 788 990 (DE) | 0800 070 908 (AT)
Waarom is een goede omega-3 belangrijk?
Aan mariene omega-3 vetzuren (EPA & DHA) worden veel gezondheidsbevorderende eigenschappen toegeschreven. Volgens de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) dragen deze bij aan:
-
Normale werking van het hart (EPA en DHA)
-
Behoud van normaal zicht (DHA)
-
Behoud van normale hersenfunctie (DHA)
-
Behoud van normale triglyceridenspiegels in het bloed
-
Normale ontwikkeling van ogen en hersenen bij de foetus en zuigelingen via de moeder
-
Normale ontwikkeling van het gezichtsvermogen bij baby’s tot 12 maanden
Een groot onevenwicht tussen omega-vetzuren kan leiden tot “stille ontstekingen”, die op termijn ernstige ziekten kunnen veroorzaken. Omega-6 werkt ontstekingsbevorderend, omega-3 juist ontstekingsremmend.
NORSAN Algenolie
Zitten er zware metalen in NORSAN visolie en levertraan?
Aangezien de oceanen steeds meer vervuild raken, geldt dit ook voor de vissen erin. Hoe hoger de vis in de voedselketen staat, hoe hoger de vervuiling met PCB’s en zware metalen. Sardines hebben bijvoorbeeld een lager gehalte dan kabeljauw.
De NORSAN oliën worden zorgvuldig gezuiverd van PCB’s en zware metalen in Noorwegen. Ze blijven ver onder de EU-limiet: minder dan 1/5 van de maximale EU-waarde, en slechts 2% van de hoeveelheid die voorkomt in een portie kabeljauw (100 g).
Van welke vissen wordt de NORSAN visolie gewonnen?
De kwaliteit van visolie wordt bepaald door de selectie van de juiste grondstof: de vis. NORSAN visolie komt uit duurzame visserij (wildvangst) en wordt geproduceerd in Noorwegen. De visolie is afkomstig van kleine diepzeevissen zoals sardines, makrelen en ansjovis die direct na vangst aan boord worden verwerkt. Deze vissen komen uitsluitend uit de Atlantische Oceaan. De kabeljauw voor NORSAN levertraan wordt ook wild gevangen, in de Arctische Oceaan voor de Noorse kust.
Is er een groot verschil tussen lijnzaadolie en visolie?
Lijnzaadolie bevat het hoogste gehalte plantaardige omega-3 vetzuren (ALA), maar mist de belangrijke EPA en DHA vetzuren die in vis- en algenolie zitten. Het lichaam kan slechts 0,5% tot 10% van ALA omzetten naar EPA en DHA. Daardoor is lijnzaadolie niet voldoende om een tekort aan EPA of DHA aan te vullen.
Is er een groot verschil tussen lijnzaadolie en algenolie?
Lijnzaadolie is de plantaardige olie met het hoogste omega-3 gehalte (meer dan 50%) en draagt bij aan een gezonde en evenwichtige voeding. Lijnzaadolie bevat echter niet de belangrijke omega-3 vetzuren EPA en DHA, die als bijzonder belangrijk voor de gezondheid worden beschouwd en wel in de plantaardige algenolie voorkomen. Hoewel ons lichaam in staat is om de in lijnzaadolie aanwezige alfa-linoleenzuur (ALA) gedeeltelijk om te zetten in EPA en DHA (0,5% tot 10%), is lijnzaadolie niet voldoende om een tekort aan EPA of DHA te compenseren.
Een plantaardige omega-3 olie met een hoog gehalte aan mariene omega-3 vetzuren (EPA en DHA) is de NORSAN Algenolie – 100% visvrij.
Welke criteria zijn belangrijk bij het kiezen van een goede algenolie?
De volgende kwaliteitsfactoren moeten gecontroleerd worden:
-
Rijk aan EPA en DHA (veel algenoliën bevatten alleen DHA)
-
Hoog omega-3 gehalte
-
Zo natuurlijk mogelijke olie-extractie, zonder achteraf concentreren van omega-3 vetzuren
-
Gunstige analytische waarden zoals TOTOX-waarde, zware metalen en PCB’s
-
Duurzaamheid
-
Volledig plantaardig en 100% vegan
Omega-3 Vegan Algenolie voldoet aan deze criteria en weerspiegelt daarmee een hoge kwaliteitsstandaard.
NORSAN Visolie
Zitten er zware metalen in NORSAN visolie en levertraan?
Aangezien de oceanen steeds meer vervuild raken, geldt dit ook voor de vissen erin. Hoe hoger de vis in de voedselketen staat, hoe hoger de vervuiling met PCB’s en zware metalen. Sardines hebben bijvoorbeeld een lager gehalte dan kabeljauw.
De NORSAN oliën worden zorgvuldig gezuiverd van PCB’s en zware metalen in Noorwegen. Ze blijven ver onder de EU-limiet: minder dan 1/5 van de maximale EU-waarde, en slechts 2% van de hoeveelheid die voorkomt in een portie kabeljauw (100 g).
Van welke vissen wordt de NORSAN visolie gewonnen?
De kwaliteit van visolie wordt bepaald door de selectie van de juiste grondstof: de vis. NORSAN visolie komt uit duurzame visserij (wildvangst) en wordt geproduceerd in Noorwegen. De visolie is afkomstig van kleine diepzeevissen zoals sardines, makrelen en ansjovis die direct na vangst aan boord worden verwerkt. Deze vissen komen uitsluitend uit de Atlantische Oceaan. De kabeljauw voor NORSAN levertraan wordt ook wild gevangen, in de Arctische Oceaan voor de Noorse kust.
Is er een groot verschil tussen lijnzaadolie en visolie?
Lijnzaadolie bevat het hoogste gehalte plantaardige omega-3 vetzuren (ALA), maar mist de belangrijke EPA en DHA vetzuren die in vis- en algenolie zitten. Het lichaam kan slechts 0,5% tot 10% van ALA omzetten naar EPA en DHA. Daardoor is lijnzaadolie niet voldoende om een tekort aan EPA of DHA aan te vullen.
Welke criteria zijn belangrijk bij het kiezen van een goede visolie?
-
Lage vervuiling door PCB’s en zware metalen
-
Duurzame visserij van hoge kwaliteit
-
Aangename smaak
-
Natuurlijke visolie van wildvangst
-
Juiste dosering
Wat is het verschil tussen natuurlijke visolie en visolieconcentraat?
Veel omega-3 producten bevatten geconcentreerde visolie, verkregen door chemische processen, vaak met slechts 2-3 soorten vetzuren. Natuurlijke visolie bevat meer dan 50 soorten vetzuren, vergelijkbaar met het eten van echte vis. Bovendien is natuurlijke olie stabieler en minder gevoelig voor oxidatie.
Olijfolie
Is de olijfolie geschikt om mee te bakken?
Net als alle koudgeperste oliën is onze olijfolie niet geschikt om te verhitten. De waardevolle bestanddelen gaan verloren bij hoge temperaturen. Gebruik deze olie dus alleen voor koude of licht warme gerechten.
Is het product glutenvrij?
Ja, al onze producten zijn glutenvrij.
Waar komt de olijfolie vandaan?
De gebruikte olijfolie “Oro del Desierto” komt van Rafael’s familieboerderij in Tabernas, Andalusië (Spanje), waar onder strikte biologische richtlijnen wordt gewerkt. Door meer dan 3000 zonuren per jaar en een droog, stabiel klimaat ontstaat een unieke olie.
Waarom zit er olijfolie in de vis- en algenoliën?
Vanwege het hoge gehalte aan polyfenolen – krachtige antioxidanten – wordt olijfolie toegevoegd aan de omega-3 oliën. Deze beschermen de kwetsbare omega-3 vetzuren onderweg in het lichaam, zodat ze intact op de juiste plaats aankomen.
Omega-3 Arktis
Zitten er zware metalen in Omega-3 Arktis?
Ja, oceanen zijn vervuild, maar dankzij zorgvuldige zuivering bevat deze olie minder dan 1/5 van de EU-limiet aan zware metalen. Slechts 2% van wat je via een portie kabeljauw zou binnenkrijgen.
Kun je een overdosis nemen en wat gebeurt er dan?
Een overdosis is theoretisch mogelijk, maar zeer onwaarschijnlijk. Je zou meer dan een derde fles per dag moeten innemen. Gevolgen kunnen zijn: blauwe plekken en bloedverdunning.
Van welke vis wordt Omega-3 Arktis gemaakt?
Uit 100% Arctische kabeljauw (wildvangst) uit de koude wateren van de Noord-Atlantische Oceaan. De vis wordt binnen 2 uur na vangst verwerkt in Noorwegen.
Hoeveel jodium zit er in Omega-3 Arktis?
Door zuivering blijft er minder dan 10 µg jodium per dagelijkse dosis (10 ml) over.
Wat hoopt zich op in het lichaam ondanks lage verontreinigingswaarden?
Ons lichaam kan verontreinigingen uitscheiden via huid, nieren, lever, lymfe en darmen. Dankzij de lage vervuilingsgraad is de olie veilig.
Wat is de houdbaarheid en bewaarinstructie?
Een fles (200 ml) gaat ongeveer 20 dagen mee. Bewaar ongeopend droog en onder 25 °C. Na opening in de koelkast bewaren en binnen 45 dagen gebruiken.
Wat bevat Omega-3 Arktis?
Natuurlijke kabeljauwolie met citroensmaak:
-
EPA = 700 mg
-
DHA = 1.060 mg
-
Vitamine A = 546 IE
-
Vitamine E = 8,8 mg
Bevat geen jodium.
Wanneer en hoe neem ik het het best in?
Neem de olie bij voorkeur vóór het einde van de middag in, met of zonder maaltijd. Bio-opname is overdag het best.
Wanneer kies ik Arktis, wanneer Total?
-
Omega-3 Arktis (hoog in DHA): hersenen, ogen, preventie
-
Omega-3 Total (hoog in EPA): hart, bloeddruk, ontstekingen
Omega-3 Capsules
Zitten er zware metalen in de omega-3 capsules?
Ja, net als bij andere visproducten kunnen vissen zware metalen en PCB’s bevatten. NORSAN visolie wordt echter in Noorwegen zorgvuldig gezuiverd. Het gehalte aan verontreinigingen ligt op minder dan 1/5 van de EU-limiet en slechts 2% van wat je zou binnenkrijgen met 100 g kabeljauw. Bij dagelijks gebruik van 4 capsules bedraagt dit slechts 10% van de gemiddelde dagelijkse inname van PCB’s uit voeding.
Moet ik boeren van vis na het innemen van de capsules?
Nee, dankzij de hoge kwaliteit en versheid van de olie (verwerking binnen 4 uur na vangst) is er geen onaangename nasmaak of oprispingen.
Hoe groot is een capsule?
Ongeveer 2,5 cm lang.
Wat is de therapeutische dosering voor een positief effect?
Meer dan 2.000 mg omega-3 per dag – dat zijn ongeveer 5 capsules. Deze aanbeveling is gebaseerd op meer dan 3.000 vetzuuranalyses.
Wat is de aanbevolen dosering voor kinderen?
Voor kinderen geldt: 2.000 mg (5 capsules) is geschikt voor 70 kg. Een kind van 35 kg neemt dus 2,5 capsules per dag. Voor kinderen is er ook Omega-3 Kids.
Hoeveel visolie en omega-3 vetzuren bevat één capsule?
Elke capsule bevat 1 gram visolie, goed voor 375 mg omega-3 vetzuren.
Wat hoopt zich op in het lichaam ondanks lage verontreinigingen?
Ons lichaam kan kleine hoeveelheden schadelijke stoffen uitscheiden via huid, nieren, lever, lymfe en darmen.
Wat is de houdbaarheid van een potje capsules en hoe bewaar je ze?
Een potje bevat 120 capsules – goed voor 30 dagen bij 4 per dag. Bewaar droog onder 25 °C. Na opening hoeft het niet in de koelkast.
Wat is de aanbevolen dagelijkse dosering?
4 capsules per dag = 1.500 mg omega-3 vetzuren. Niet overschrijden, tenzij door arts voorgeschreven.
Welke visolie zit in de capsules en van welke vis?
Dezelfde olie als in Omega-3 Total: van kleine diepzeevissen (sardines, makrelen, ansjovis), vers verwerkt aan boord.
Welke gelatine wordt gebruikt in de capsules?
Voor Total, Arktis en Kids Jelly: rundergelatine. Voor Vegan capsules: aardappelzetmeel.
Waarom zit er rozemarijnextract in de capsules?
Om de gevoelige omega-3 vetzuren te beschermen tegen afbraak. Rozemarijn is een krachtig natuurlijk antioxidant.
Omega-3 Kids
Zitten er zware metalen in Omega-3 Kids?
De olie is gezuiverd van PCB’s en zware metalen. Slechts 2% van de waarden in 100 g kabeljauw en minder dan 1/5 van de EU-limiet.
Kan je een overdosis nemen en wat gebeurt er dan?
Ja, maar alleen bij meer dan 1/3 fles per dag. Gevolgen: blauwe plekken en bloedverdunning.
Van welke vis is de olie afkomstig?
Een mix van kabeljauwolie (rijk aan DHA) en visolie (rijk aan EPA), afkomstig van duurzame wildvangst in de Atlantische en Arctische Oceaan.
Is het product glutenvrij?
Ja, al onze producten zijn glutenvrij.
Is er een plantaardige omega-3 olie voor veganisten of vegetariërs?
Ja, Omega-3 Vegan: met EPA en DHA uit algen. Lijnzaadolie bevat alleen ALA en is onvoldoende.
Mijn kind vindt de olie niet lekker, wat kan ik doen?
Meng een theelepel in yoghurt, sap of pap. Het heeft een milde sinaasappelsmaak.
Wat hoopt zich op in het lichaam ondanks lage verontreinigingen?
Lage hoeveelheden worden via huid, nieren, lever, lymfe en darmen uitgescheiden.
Wat zit er in Omega-3 Kids?
-
EPA = 530 mg
-
DHA = 371 mg
-
Vitamine A = 239 IE
-
Vitamine E = 3,6 mg
-
biologische olijfolie en sinaasappelolie
Houdbaarheid en opslag?
150 ml fles. Goed voor 30 dagen bij 5 ml per dag. Bewaren onder 25 °C, na openen in de koelkast en binnen 45 dagen gebruiken.
Aanbevolen dosering:
-
2–5 jaar: 2,5 ml (1/2 theelepel)
-
vanaf 6 jaar: 5 ml (1 theelepel)
Wat is de smaak?
Olijfolie met sinaasappel. Niet visachtig, geen oprispingen.
Omega-3 Total
Zitten er zware metalen in Omega-3 Total?
Ja, maar ver onder de EU-limiet. De olie bevat minder dan 1/5 van de toegestane hoeveelheid en slechts 2% van wat in kabeljauw zit.
Kan je overdoseren?
Mogelijk bij >1/3 fles per dag. Gevolgen: blauwe plekken en bloedverdunning.
Van welke vis is de olie afkomstig?
Kleine wilde diepzeevissen (sardines, makrelen, ansjovis), direct aan boord verwerkt. Olie komt uit visvlees, niet uit de lever.
Wat is de therapeutische dosering?
Meer dan 2.000 mg omega-3 per dag = 1 eetlepel. Aanbevolen bij aandoeningen en ook voor preventieve dagelijkse inname.
Dosering voor kinderen?
2.000 mg voor 70 kg. Voor 35 kg = 1/2 eetlepel of 1 theelepel.
Bevat het vitamine D?
Ja, 20 µg vitamine D3 (800 IE) per eetlepel. Afkomstig uit wolvet (lanoline), toegevoegd na zuivering van de olie.
Is het geschikt voor histamine-allergie?
Ja, visolie is veilig bij histamine-intolerantie door lage vetoplosbaarheid van histamine.
Wat zit er in Omega-3 Total?
- EPA = 1.120 mg
- DHA = 536 mg
- Vitamine D = 20 µg
- Vitamine E = 3,2 mg
- Eiwit = 0 g
Wat is de smaak?
Milde olijfoliesmaak, eventueel met citroen. Geen vissmaak of oprispingen.
Waarom zit er olijfolie in?
Voor antioxidanten (polyfenolen) die de omega-3 vetzuren beschermen tegen oxidatie.
Omega-3 Vegan
Zitten er zware metalen in Omega-3 Vegan?
De algenolie wordt duurzaam gekweekt en bevat vrijwel geen verontreinigingen. Wordt bovendien gezuiverd en getest.
Kan je overdoseren?
Bij meer dan 1/3 fles per dag. Gevolgen: bloedverdunning en blauwe plekken.
Van welke vis is de olie afkomstig?
Van Schizochytrium sp., een microalg uit mangrovebossen die zich voedt met plantaardig materiaal. Produceert EPA en DHA.
Therapeutische dosering?
Meer dan 2.000 mg omega-3 per dag = 1 theelepel.
Dosering voor kinderen?
70 kg volwassene = 5 ml (1 theelepel)
35 kg kind = 2,5 ml of 1 theelepel om de dag
Houdbaarheid en opslag?
100 ml fles, goed voor 20 dagen. Bewaar droog onder 25 °C. Na openen in koelkast, binnen 30 dagen gebruiken.
Hoeveel jodium bevat het?
<1 µg per dagdosis (5 ml).
Bevat het vitamine D?
Ja, 20 µg (800 IE) per theelepel, afkomstig uit korstmos (vegan).
Samenstelling per theelepel (5 ml):
-
EPA = 609 mg
-
DHA = 1.158 mg
Wat is de smaak?
Olijfolie met citroen. Fris, niet visachtig, geen oprispingen.
Waarom zit er olijfolie in?
Voor antioxidatieve bescherming van de kwetsbare omega-3 vetzuren.
Bestelling
Zijn er verzendkosten?
Binnen Duitsland en Oostenrijk: gratis vanaf €30. Daaronder: €4.
Overige EU-landen: €7 tot €50 bestelwaarde. Daarboven gratis.
Levering naar Zwitserland: via www.swissmedicalplus.ch
Wat als mijn pakket beschadigd is?
DHL stuurt het retour. Neem contact op en we sturen een nieuw pakket.
Vragen over mijn bestelling?
Bel ons: 030 555 788 990
Of mail: post@norsan.de
Mijn pakket komt niet aan. Wat nu?
Na 5 werkdagen geen levering? Neem contact op via telefoon of e-mail.
Bestelmogelijkheden:
-
Online via de webshop
-
Telefonisch via 030 555 788 990
-
E-mail: post@norsan.de
-
Fax: 030 555 788 999
-
Post: San Omega GmbH, Gubener Str. 47, 10243 Berlijn