GRATIS verzending vanaf € 49
KORTING op 3 producten

Gezondheidsfilosofie

ONZE GEZONDHEIDSFILOSOFIE

“Laat uw voedsel uw geneesmiddel zijn en uw geneesmiddel uw voedsel!”
-Hippocrates van Kos, ca. 400 v.Chr.

Net als Hippocrates van Kos delen wij de mening dat voeding een beslissende rol in onze gezondheid speelt. Daarom zijn de principes van onze gezondheidsfilosofie als volgt:

 • Zorg dat uw voeding zo natuurlijk mogelijk is.
 • Afgezien van industriële transvetzuren zijn er geen goede of slechte vetten, alleen ongunstige verhoudingen.
 • Suiker, witte bloem en een overmaat aan omega-6 vetzuren zijn de belangrijkste oorzaak van veel gezondheidsproblemen.
 • De dagelijkse inname van een natuurlijke visolie of plantaardige algenolie met een hoog gehalte aan omega-3 vetzuren is goed voor onze gezondheid.

Ons doel van een adequate omega-3-voorraad betekent ook dat een persoon die al een voldoende hoge omega-3-index in het lichaam en daarom geen behoefte heeft aan een extra inname van omega-3 vetzuren, raden we het gebruik van onze NORSAN oliën en capsules niet aan. Genoeg is genoeg en meer is niet langer gunstig.

Waar staat NORSAN voor?

De missie van NORSAN is tweeledig:

 • De uitleg over de werking van vetten, in het bijzonder de rol van omega-3 vetzuren voor onze gezondheid
 • De beste omega-3-producten ontwikkelen en leveren. Meer hierover in onze Productfilosofie.

Beide delen van de missie zijn even belangrijk. Educatie creëert de noodzakelijke basis om te begrijpen dat een voldoende aanvoer van omega-3 vetzuren bijzonder belangrijk is. De NORSAN-producten bieden hier gerichte hulp, maar er zijn ook andere goede omega-3-oliën op de markt.

In het algemeen echter 9 van de 10 mensen hebben een duidelijk en meetbaar tekort aan omega-3, dit betekent dat onze oliën voor de meerderheid van de bevolking een geschikte aanvulling zouden zijn op het bestaande dieet.

Het effect van omega-3 vetzuren

Over de werkelijke werking van omega-3 vetzuren bestaat veel discussie. In kringen van deskundigen zijn bepaalde groepen van mening dat de regelmatige inname van omega-3 geen effect heeft en daarom niet nodig is voor de gezondheid. Aan de andere kant zijn er een aantal deskundigen die de positieve gezondheidseffecten van omega-3 voor een groot aantal verschillende ziekten en gezondheidsproblemen.

Omega-3 vetzuren zijn Essentieel voor onze gezondheid en ons lichaammaar als er een tekort is, moet u gewoon een bepaalde dosering, zodat de inname ook helpt. Een conventionele omega-3-capsule per dag is net zo nutteloos als elke dag een push-up doen. Het helpt een beetje, maar niet echt. Als u een tekort aan omega-3 heeft, heeft u over het algemeen het volgende nodig dagelijks minstens 2.000 mg omega-3 vetzurenwat vaak neerkomt op 10 tot 15 conventionele capsules (de inhoud van omega-3-capsules varieert sterk).

Helpt omega-3 nu wel of niet?

Het antwoord is eenvoudig: omega-3 vetzuren helpen alleen als ze correct worden gebruikt. Vergelijk het met lichaamsbeweging, wat de meeste mensen zien als een positieve factor voor hun gezondheid. Maar als iemand elke dag 3 minuten jogt of elke dag een push-up doet, dan is het zeer waarschijnlijk dat deze maatregelen niet voor een aanzienlijke verbetering van de gezondheid zullen zorgen. De situatie is vergelijkbaar met omega-3.

Zoals met alle voedingsmiddelen moet u ook op de kwaliteit letten. Welke grondstoffen zijn er gebruikt en hoe zijn deze grondstoffen verwerkt? In extreme gevallen, als u 10 capsules inneemt terwijl de visolie al bedorven is, kunt u geen goed effect verwachten. Het lichaam probeert deze olie (gelukkig) kwijt te raken en u krijgt een onaangenaam boerend gevoel. Een omega-3 olie van goede kwaliteit veroorzaakt dit niet. Daarom bood NORSAN onze oliën de eerste jaren alleen in vloeibare vorm aan. Niet omdat we denken dat capsules niet nuttig en goed zijn in bepaalde gevallen – we wilden eerder benadrukken dat u het niet hoeft in een capsule te “verstoppen”. Voor andere voedingsmiddelen zouden we nooit op zo’n idee komen.

Er zijn veel omega-3-concentraten op de markt. Het voordeel van concentraten is dat je minder capsules hoeft in te nemen. Het nadeel is echter dat het geen natuurlijk product meer is. NORSAN gelooft in het zo natuurlijk mogelijk houden van voeding. Daarom zult u in geen van onze producten omega-3 concentraten vinden, alleen natuurlijke oliën met een hoge dosering.

Hoe hoog moet de dosis omega-3 zijn?

Het antwoord op deze vraag verschilt per persoon en is het resultaat van de hierboven beschreven diagnostische methode. De dosering hangt daarom af van de individuele vetzuurverhouding in het lichaam en moet hoog genoeg zijn om een mogelijk tekort te compenseren. Over het optimale omega-3-gehalte in het lichaam bestaat een brede wetenschappelijke consensus dat dit boven de 8% moet liggen.

In samenwerking met het toonaangevende laboratorium in Europa voor vetzuurmetingen, Omegametrix® GmbH in München, heeft NORSAN nu meer dan 30.000 individuele vetzuuranalyses uitgevoerd. Het resultaat is een zeer duidelijk beeld: voor volwassenen met een tekort aan omega-3 begint de effectieve dosering bij 2.000 mg omega-3 vetzuren (EPA en DHA) per dag.

Wat is het effect van het innemen van 1-2 conventionele omega-3-capsules met elk een omega-3-gehalte van ongeveer 150 mg? Het duidelijke antwoord is: geen!

Dit is ook de verklaring voor het feit dat er herhaaldelijk onderzoeken naar voren zijn gekomen waarin de inname van omega-3 geen effect had – de gekozen dosering was te laag.

Daarom is het NORSAN van mening dat een voldoende hoge dosering nodig is om het gewenste gezondheidseffect te bereiken.

DIAGNOSTISCHE METHODE – DE METING VAN SUCCES IN PLAATS VAN LOUTER HOOP

Waar gaat het om bij omega-3 vetzuren? Vanuit ons oogpunt is het belangrijkste niet welke capsules of welke olie u moet nemen, maar dat er voldoende omega-3-vetzuren in het lichaam aanwezig zijn. De eerste diagnostische stap is daarom het meten van de vetzuren in het lichaam. Hun verhouding kan worden bepaald als onderdeel van een vetzuuranalyse.

In de Duitse bevolking laat de vetzuuranalyse bij 9 op de 10 mensen een omega-3-tekort zien. De volgende waarden zijn gemeten gemiddelde waarden (aanbevolen bereiken):

 • Omega-6/3-verhouding tussen 1:1 en 2,5:1
 • Omega-3 index meer dan 8
 • Industrieel transvetgehalte onder 0,5%

Om de waarden naar een positief bereik te brengen, is een verandering in het dieet nodig, meestal in combinatie met het gebruik van een omega-3 olie als extra voedingssupplement.

De vetzuurmeting kan ook worden gebruikt om het succes van een dieetverandering te evalueren. Deze stap is nuttig voor NORSAN omdat de doeltreffendheid van een omega-3-preparaat zo nauwkeurig kan worden gecontroleerd aan de hand van laboratoriumbloedwaarden.

Overigens was NORSAN het eerste bedrijf in Duitsland dat deze diagnostische methode introduceerde.

REGULEREN


De structuur van vetzuren in het lichaam is een weerspiegeling van onze voeding. Afhankelijk van de individuele meetresultaten kan het volgende een suggestie zijn voor regulatie:

 • Te veel omega-6 arachidonzuur -> Minder consumptie van vleesproducten
 • Omega-3 vetzuren te laag ->  Hogere consumptie van visproducten
 • Te veel transvetzuren -> Minder consumptie van industrieel bewerkte voedingsmiddelen met transvetzuren (“gehydrogeneerde plantaardige oliën”)

Als het gaat om regulering, geloven we dat de beste manier om dit te doen het normale dieet is. Als u een voedingssupplement gebruikt, moet u ervoor zorgen dat het zo natuurlijk mogelijk is.

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 artikelen - 0,00