GRATIS verzending vanaf € 49
KORTING op 3 producten

Afvallen met Omega-3?

[et_pb_section fb_built=”1″ admin_label=”Section: 2 Cols, Center Header” _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”65137abe-0963-43ba-b156-46636bf47247″][et_pb_row _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default”][et_pb_column type=”4_4″ _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”default”][et_pb_text _builder_version=”4.9.0″ _module_preset=”f8e0969b-e382-45f8-bc08-47870413355a” text_orientation=”center” max_width=”1000px” module_alignment=”center”]

Losing weight with Omega-3?

Het artikel gaat over de vraag of de regelmatige consumptie van vis of omega-3 vetzuren invloed heeft op het genetische lichaamsgewicht. Hier vatten we de resultaten samen van een recente Amerikaanse studie over dit onderwerp, die in 2019 in “The American Journal of Clinical Nutrition” werd gepubliceerd.

Study Design

Genetische aanleg voor obesitas werd gedefinieerd met behulp van een genetisch risicoscoresysteem. Hierbij werd bij elk individu onderzocht welke erfelijke segmenten de verhouding tussen lichaamsgewicht en -lengte zouden kunnen beïnvloeden. Op basis van dit onderzoek werd voor elk individu een individuele risicoscore voor genetische obesitas bepaald. Een hoge risicowaarde betekende dus dat de genetische aanleg voor obesitas bijzonder uitgesproken was.
Daarnaast werden de deelnemers in 4 groepen verdeeld op basis van de frequentie van hun consumptie van vis of omega-3. Groep 1 bevatte deelnemers die minder dan één keer per week vis of omega-3 vetzuren consumeerden. Groep 4 daarentegen bestond uit deelnemers voor wie vis of omega-3 vetzuren een dagelijks onderdeel van hun dieet vormden.

Het effect van omega-3 vetzuren op lichaamsgewicht

In de resultaten van alle 3 afzonderlijke onderzoeken (NHS, HPFS en WHI) werd waargenomen dat een hoge inname van zowel vis als omega-3-vetzuren de genetisch bepaalde toename van het lichaamsgewicht verminderde. Dit was vooral duidelijk bij de BMI (body mass index) van de proefpersonen, die het lichaamsgewicht in verhouding tot de lengte weergeeft. Een voldoende hoge consumptie van zowel omega-3 als vis had op lange termijn een positief effect op de ontwikkeling van de BMI.

De groep met de hoogste inname van vis en omega-3 vetzuren met lange keten vertoonde de zwakste genetische invloed. Met andere woorden, in deze groep had de genetische aanleg voor obesitas het minst negatieve effect op de ontwikkeling van de BMI op de lange termijn.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

Wie kent het niet uit eigen kennissenkring: vanaf 40-jarige leeftijd wijst de wijzer op de weegschaal meestal langzaam maar steeds verder omhoog. Eén tot twee kilo meer per jaar is niet ongewoon. Getroffenen zijn vaak radeloos. Ze kunnen niet verklaren waarom hun gewicht van jaar tot jaar toeneemt terwijl hun eetgewoonten meestal onveranderd blijven, en ze vragen zich af hoe ze deze ontwikkeling tegen kunnen gaan.

Factoren die het lichaamsgewicht beïnvloeden

Wetenschappelijke studies tonen aan dat een regelmatige gewichtstoename op oudere leeftijd niet alleen sterk door de levensstijl, maar ook door erfelijke factoren bepaald wordt. Er zijn echter steeds meer gegevens die erop wijzen dat een hoge inname van omega-3-vetzuren de genetisch bepaalde gewichtstoename kan verminderen.

Een recente studie heeft daarom nu de relatie onderzocht tussen de individuele genetische aanleg van een persoon en de ontwikkeling van zijn lichaamsgewicht. Er werd onderzocht of een hoge visconsumptie en/of een hoge inname van mariene omega-3 vetzuren de genetisch bepaalde toename van het lichaamsgewicht in de loop van het leven kan afzwakken.

De interactie tussen genen en gebruikelijke visconsumptie werd gevolgd en in totaal beoordeeld bij 24.000 proefpersonen in de Nurses’ Health Study (NHS), de Health Professionals Follow-Up Study (HPFS) en het Women’s Health Initiative (WHI) over een periode van meer dan 6 jaar.

Wordt u dan echt slank dankzij omega-3?

In de hierboven beschreven studie kwamen de onderzoekers tot de conclusie dat een hoge consumptie van vis of omega-3 een gestage gewichtstoename in de loop van een mensenleven tegengaat. In detail werd aangetoond dat omega-3 het effect verzwakt van genen die deze ontwikkeling veroorzaken.

Omega-3 vetzuren kunnen zeker niet alleen leiden tot een sterk gewichtsverlies. Lichaamsbeweging en een gezonde levensstijl blijven de belangrijkste pijlers in de therapeutische behandeling van obesitas. Omega-3 vetzuren kunnen echter een belangrijke therapeutische bouwsteen zijn.

Onze meest verkochte Omega-3 producten

Laat een reactie achter

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 artikelen - 0,00