GRATIS verzending vanaf € 49
KORTING op 3 producten

Omega-3 vetzuren en darmgezondheid

Welk effect hebben omega-3 vetzuren op de gezondheid van de darmen?

Als mensen aan bacteriën denken, denken ze meestal aan besmetting of ziekteverwekkers. Maar niet alle bacteriën zijn schadelijk – integendeel: veel van de bacteriën die onze darmen koloniseren hebben heilzame eigenschappen en beïnvloeden niet alleen onze darmgezondheid, maar ook onze algemene gezondheidstoestand.

De belangrijkste feiten in het kort

 • In de menselijke darm leven ongeveer 100 biljoen micro-organismen: het geheel van deze micro-organismen wordt het “darmmicrobioom” genoemd.
 • De micro-organismen die onze darmen koloniseren zijn geen passieve bewoners, maar hebben belangrijke functies.
 • Ons darmmicrobioom heeft een beslissende invloed op onze algemene gezondheidstoestand.
 • Studies tonen aan dat omega-3 vetzuren een positieve invloed hebben op ons darmmicrobioom.

Wat is het darmmicrobioom?

De menselijke darm heeft talloze functies. Naast de vertering van voedsel is de darm cruciaal voor het functioneren van ons immuunsysteem. Bovendien worden in de darm tal van hormonen geproduceerd die essentieel zijn voor onze gezondheid.

Het menselijke darmmicrobioom, vroeger bekend als darmflora, is van groot belang in deze context. Het darmmicrobioom bestaat uit een massa micro-organismen die ons hele spijsverteringskanaal koloniseren. Ons spijsverteringskanaal wordt bewoond door ongeveer 100 biljoen micro-organismen, waarvan de meerderheid bacteriën zijn. Deze bacteriën zijn niet alleen passieve bewoners van onze darmen; ze vervullen ook belangrijke functies zoals het ondersteunen van de spijsvertering, het versterken van het immuunsysteem en de productie van noodzakelijke hormonen.

Dankzij nieuwe technologieën is het belang van het menselijke darmmicrobioom de laatste jaren steeds beter onderzocht. Hoewel sommige vragen nog onbeantwoord zijn gebleven, weten we nu zeker dat het darmmicrobioom een sleutelrol speelt in onze gezondheid en een aanzienlijke invloed kan hebben op ons welzijn.

Belangrijke functies van het darmmicrobioom:

 • Immuunfunctie
 • Beschermende barrière
 • Voedingsstoffenmetabolisme, bijv. productie van sommige vitaminen
 • Bescherming tegen ziekteverwekkers
 • Productie van metabolieten zoals vetzuren met een korte keten, bijv. voor energieproductie

Het belang van vetzuren met een korte keten

Vetzuren met een korte keten (SCFA’s) zijn stofwisselingsproducten die worden geproduceerd door de fermentatie van voedingsvezels door darmmicroben. De potentiële positieve effecten die bepaalde darmbacteriën op onze gezondheid kunnen hebben, worden voornamelijk toegeschreven aan hun vermogen om SCFA’s te vormen.

Daarom zijn SCFA’s belangrijk:

 • Energiebron voor darmcellen: SCFA’s, vooral azijnzuur, propionzuur en boterzuur, dienen als belangrijke energiebron voor de cellen van het darmslijmvlies. De darmcellen kunnen SCFA’s efficiënt absorberen en gebruiken.
 • Regeling van de pH-waarde: SCFA’s beïnvloeden de pH-waarde in de darm. Hun productie creëert een licht zuur milieu dat de groei van pathogene micro-organismen kan remmen.
 • Ontstekingsremmend effect: SCFA’s hebben ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen ontstekingen in de darm te verminderen. Dit is belangrijk omdat chronische ontsteking in verband kan worden gebracht met verschillende inflammatoire darmziekten.

Darm-hersen-as: SCFA’s spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen de darm en de hersenen, die bekend staat als de “darm-hersen-as”. Deze as vertegenwoordigt de tweerichtingscommunicatie tussen het maagdarmkanaal (darm) en het centrale zenuwstelsel (hersenen). SCFA’s zijn cruciale signaalmoleculen en kunnen onder andere de productie van neurotransmitters zoals serotonine beïnvloeden

Pro- en prebiotica

We hebben het vaak over pro- en prebiotica in verband met onze darmgezondheid. Maar wat betekenen deze termen eigenlijk?

Probiotica zijn levende micro-organismen die een gunstig effect hebben op onze gezondheid. Een voorbeeld van probiotica zijn bifidobacteriën, die bijvoorbeeld in yoghurt zitten. Bifidobacteriën zijn onder andere verantwoordelijk voor de productie van vitamines en bevorderen de spijsvertering.

Prebiotica

Prebiotica zijn alle substraten die zodanig door onze darmflora worden gebruikt dat ze positieve effecten op onze gezondheid kunnen hebben. Onverteerbare koolhydraten, zoals inuline, worden klassiek beschouwd als prebiotica. Onverteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels die dienen als voedsel voor onze darmflora. Op deze manier leveren prebiotica vaak voedsel voor onze darmbacteriën. Maar naast koolhydraten worden ook andere stoffen als prebiotica beschouwd, waaronder omega-3 vetzuren.

Invloed van omega-3 vetzuren op de darmflora

Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren, wat betekent dat het lichaam ze niet zelf kan aanmaken en daarom moeten we ze uit onze voeding halen. Er bestaan verschillende omega-3 vetzuren, waarvan de belangrijkste de lange-keten omega-3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn, die voorkomen in vis, zeeproducten en algen. Naast de twee mariene omega-3 vetzuren is er ook het omega-3 vetzuur ALA (alfa-linoleenzuur), dat uitsluitend voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen zoals lijnzaad en walnoten. Studies hebben aangetoond dat met name EPA en DHA positieve effecten hebben. Dit is niet het geval met ALA, of slechts in beperkte mate. Hoewel het lichaam in staat is om zelf ALA, EPA en DHA te produceren, lukt deze omzetting slechts voor 0,5 – 10%. Een regelmatige inname van de omega-3 vetzuren EPA en DHA moet daarom worden verzekerd om aan de omega-3 behoeften van het lichaam te voldoen.

Het effect van omega-3 vetzuren op onze gezondheid – Norsan NL

Invloed van EPA en DHA op de darmflora

Recente studies tonen aan dat omega-3 vetzuren tal van gunstige effecten kunnen hebben op ons darmmicrobioom. De gunstige effecten omvatten:


 • Afremmen van ontstekingen in de darm: Studies hebben aangetoond dat ontstekingen, bijvoorbeeld bij chronische inflammatoire darmziekten zoals de ziekte van Crohn, kunnen worden verminderd door de toediening van omega-3.

 • Versterking van de beschermende barrière: De slijmvliezen van onze darmen dienen als bescherming tegen ziekteverwekkers en schadelijke stoffen.

 • Productie van metabolieten zoals vetzuren met een korte keten: Metabolieten zijn chemische verbindingen die worden gebruikt als eind- of tussenproducten van de stofwisseling van micro-organismen in de darm en bijvoorbeeld voor de energieproductie. Deze metabolieten kunnen op hun beurt ook een positief effect hebben op onze gezondheid.

 • Invloed op de darm-hersenas: De darm-hersenas beschrijft de verbinding tussen de darm en de hersenen. Omega-3 vetzuren zouden ook onze geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden via de darm-hersen-as.

Studie: Prebiotische werking van omega-3 vetzuren

In een klinische studie in het Verenigd Koninkrijk leidde suppletie met de omega-3 vetzuren EPA en DHA tot constante veranderingen in de samenstelling van het darmmicrobioom. Er werd ook een verhoogde productie van vetzuren met een korte keten waargenomen.

Opzet studie: 69 proefpersonen namen deel aan de gerandomiseerde, gecontroleerde studie. De proefpersonen werden verdeeld in twee groepen – de eerste groep ontving dagelijks 500 mg omega-3 vetzuren (165 mg EPA en 110 mg DHA) gedurende 6 weken). De controlegroep kreeg een placebopreparaat.

Resultaten van het onderzoek: Er was een significante verandering in de samenstelling van de darmmicrobiota in de interventiegroep die omega-3 kreeg: De bacteriestammen Coprococcus en Bacteroides namen toe. Vooral de bacteriestam Coprococcus is een van de stammen die vetzuren met een korte keten produceren. Tegelijkertijd werd in de interventiegroep ook een toename van de bloedconcentratie SCFA’s gemeten.

Conclusie: Op basis van deze resultaten gaan de onderzoekers ervan uit dat omega-3 vetzuren prebiotische effecten hebben. EPA en DHA brengen niet alleen veranderingen teweeg in de samenstelling van het darmmicrobioom, maar bevorderen ook de synthese van korte-keten vetzuren, wat een positief effect kan hebben op de gezondheid.

Omega-3 – juiste dosering en toepassing

Het is essentieel om regelmatig omega-3 vetzuren te consumeren, vooral de lange-keten soorten EPA en DHA. Deze komen van nature voor in vis en algen. Het is echter moeilijk om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 2.000 mg omega-3 (EPA en DHA) te komen door alleen vis te eten – er zou ongeveer 250 g zalm of 50 vissticks nodig zijn. Dit is niet alleen moeilijk voor de meeste mensen, maar de zeevisvariant brengt ook risico’s met zich mee vanwege de vervuilende stoffen.

Een effectiever alternatief is een omega-3 olie in hoge dosering, verkregen uit vis of algen en gezuiverd van zware metalen, PCB’s en vervuilende stoffen. NORSAN Omega-3 Total levert de volledige dagelijkse behoefte aan omega-3 vetzuren (EPA en DHA) in slechts één eetlepel. Voor wie de voorkeur geeft aan plantaardige producten, is NORSAN Omega-3 Vegan het perfecte alternatief. Slechts één theelepel van de algenolie per dag dekt de omega-3 behoefte van 2.000 mg.

De vloeibare oliën van NORSAN zijn niet alleen natuurlijk, maar kunnen dankzij hun frisse smaak ook gemakkelijk worden geïntegreerd in voedsel of dranken.

Klik hier voor meer tips over het innemen en gebruiken van omega-3-oliën

Laat een reactie achter

Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 artikelen - 0,00